Waarom de naam Bardo Coaching?

Bardo is het Tibetaanse woord voor overgang.
 
Of beter gezegd:

De opening tussen de voltooiing van de ene situatie en het begin van de andere.

 
In het Tibetaans Boeddhisme kom je de “Bardo’s” vaak tegen wanneer het over het stervensproces gaat. Het zijn verschillende periodes die we als ziel doorgaan wanneer we het aardse leven loslaten en voordat we, aldus de Tibetanen, incarneren in een nieuw lichaam. Zie hier de opening tussen de voltooiing van de ene situatie en het begin van andere.
Echter zijn Bardo momenten niet enkel voorbehouden aan het stervensproces. Ook in ons dagelijks leven doen er zich continu Bardo momenten voor. Periodes in ons leven waarbij er een situatie tot een einde komt, er ruimte ontstaat, en er een nieuwe situatie kan beginnen. Enkele herkenbare voorbeelden hiervan zijn het wisselen van baan of het tot een einde komen van een liefdesrelatie. Goed en wel bekeken zijn het eigenlijk allemaal een soort van stervensprocessen. Het oude dient losgelaten te worden voor het het nieuwe weer helemaal tot bloei kan komen.
 
De grap is echter dat we de openingen die ontstaan (de Bardo momenten) vaak helemaal niet herkennen voor wat ze zijn. Onze geest dendert maar door, van de ene zogenaamde vaste situatie naar de volgende en negeert uit gewoonte de overgangen die steeds plaatsvinden. Of dit vertaalt naar ons dagelijks leven: We “rennen” van de ene workshop naar de andere, storten ons binnen no time weer in een nieuwe relatie, gaan na een burn out toch weer op de oude voet verder, en zo verder.
 
 
 
 
Bardo Coaching Bewustzijnscoaching op de Utrechtse Heuvelrug
Wiel van Samara bewustzijnscoaching in de omgeving van Utrecht
We herkennen de Bardo momenten dus niet voor wat ze zijn. Momenten, of periodes, waarin er een grote transformatie mogelijk is. Een fase waarin we kunnen leren van het oude voordat we weer aan iets nieuws beginnen.
Vaak wordt wel de buitenkant veranderd, we beginnen weer aan een nieuwe relatie, maar zijn vergeten werkelijk naar onszelf te kijken en innerlijk op te lossen waarom de oude relatie niet meer werkte. Gevolg is vaak dat dezelfde obstakels/irritaties/frustraties weer ontstaan, alleen nu binnen de nieuwe omgevingssituatie.
 
Wanneer we niet opletten zijn we zo een groot deel van ons leven bezig steeds dezelfde rondjes te lopen. Dezelfde rondjes zo vaak lopend tot er moment ontstaat waarop het genoeg is en we de oplossing binnen onszelf gaan zoeken.
 
 
 
Een mooie toepasselijke quote die ik eens gehoord heb:
Om werkelijk te kunnen leven, zul je eerst moeten sterven.
 
Graag begeleid ik mensen hierbij (niet letterlijk met sterven natuurlijk 😄) Ik help graag mensen de Bardo momenten te herkennen voor wat ze zijn en met de daarbij behorende transformatie. Ik begeleid mensen graag naar een vorm van geluk die niet meer zo afhankelijk is van de omstandigheden. Of beter gezegd: Ik help ze de plek vinden waar vrijheid en geluk altijd al te vinden bleken.
Daarom dus Bardo Coaching.
 
Voor meer informatie kunt je terecht op mijn website:
Remko Smallenbroek | Bardo Coaching
www.remkosmallenbroek.com
Instagram: @bardocoaching
Facebook: @BardoCoaching

Geef een reactie