De winterzonnewende als Bardo

Vandaag is het 21 december. De kortste dag van het jaar. De donkerste dag van het jaar. Daarmee is vandaag ook een kantelpunt. Het is ook de dag dat het licht langzaam weer begint terug te keren en de natuur weer langzaam aan in beweging gaat komen. Ook wel de winterzonnewende genoemd.

Je zou het daarmee ook een Bardo moment kunnen noemen. Een opening tussen twee periodes in. De periode van het afgelopen jaar dat teneinde komt En de nieuwe periode. Het nieuwe jaar dat staat te beginnen.

Dit is een perfect moment om eens terug te kijken op afgelopen jaar en om plannen te maken voor het volgende.Terug kijken om bijvoorbeeld eens te gaan opschrijven:
Wat is er allemaal gebeurd afgelopen jaar?
Wat waren de mooie momenten?
De minder mooie?
Waar ben ik tegenaan gelopen?
Welke ontwikkeling heb ik doorgemaakt?

Winterzonnewende als Bardo, Bewustzijnsontwikkeling, creatieve therapie, Wandelcoaching in Driebergen-Rijsenburg

Een belangrijke vraag om antwoord op te krijgen is hierbij ook: Waarom je op een bepaalde manier tegen dingen aan gelopen bent? Heb je voor jezelf helder waarom er (in sommige situaties) gebeurd is wat er gebeurde? Kun je het doorzien?

Dit is belangrijk omdat je wilt voorkomen dat je bijvoorbeeld volgend jaar weer tegen de precies dezelfde dingen bent aangelopen. De situaties doorzien en voelen maken dat je de mogelijkheid hebt om het een volgende keer anders te toen.

Je stapt letterlijk even naar achter. Uit het dagelijkse cirkeltje. Om van een afstandje te beschouwen waarmee je “jezelf” even loskoppelt van de situatie. Het biedt je de mogelijkheid innerlijk iets te veranderen met als gevolg dat je in de toekomst andere keuzes kunt maken.

Naast terug kijken is het natuurlijk ook goed om vooruit te kijken.

Ga eens zitten en schrijf voor jezelf op:
Wat zijn mijn plannen voor volgend jaar?
Waar en hoe zie ik mezelf?
Welke situatie wil ik creëren?

Houdt jezelf niet in.

Droom en schrijf zo vrij als je kunt.
Maak misschien een tekening
Een visionboard

Door iets op te schrijven of te tekenen. Maak je je ideeën al fysiek. Je geeft het vorm en zet het eigenlijk al in de wereld. Je creëert de mogelijkheid om het universum, het leven, of hoe je het ook noemen wilt je dat terug te geven wat je eigenlijk al voor je ziet.

Veel plezier en ik wens je alvast een heel mooi nieuw jaar.

Remko Smallenbroek | Bardo Coaching
www.remkosmallenbroek.com
@bardocoaching

Geef een reactie