Welkom bij Bardo Coaching

Bardo is het Tibetaans woord voor overgang.

“De opening tussen de voltooiing van de ene situatie en het begin van een andere”

Daar er in het leven niets vast is en alles dus continu in beweging is, doen er zich in ieders leven continu “Bardo momenten” voor. Momenten van grote (of kleine) verandering waarbij je het gevoel kunt hebben even geen vaste grond meer onder je voeten te hebben. Daar waar het oude nog niet helemaal los gelaten is en het nieuwe nog niet is begonnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het moment dat je net te horen hebt gekregen dat je jouw baan gaat verliezen. Je jezelf in een soort van paniek afvraagt hoe je de huur moet blijven betalen en wat je nu toch voor werk moet gaan doen. Die ruimte, die ontstaat nadat het eerste gevoel van paniek/schrik is opgetrokken. Dat moment, het Bardo moment, waar je ineens een zee van ruimte ervaart. Alle mogelijkheden liggen  voor je open. Tijd om nieuwe plannen te maken!

Dit is slechts één voorbeeld waarin een “Bardo moment” voorkomt. In ons leven zijn er talloze andere grote en kleine momenten waarin ons de mogelijkheid wordt geboden om dingen anders te doen, om eens te reflecteren op ons eigen handelen en om verder te zoeken naar een meer constructieve vorm van geluk. Denk hierbij bijvoorbeeld maar aan:

 • Het overlijden van een dierbare of omgang met ziekte
 • Gevoelens van somberheid of eenzaamheid
 • Vermoeidheid
 • Het hebben van een burn out of stress klachten
 • Fysiek ongemak
 • Alles “hebben” maar je toch leeg/ontevreden/ongelukkig voelen
 • Gebrek aan zingeving
 • Onprettige werksituatie
 • Relatieproblemen

Wat nu?

Een niet onbelangrijk detail is dat we ons vaak helemaal niet bewust zijn van de Bardo’s, de openingen die ontstaan. Onze geest dendert maar door, van de ene zogenaamde vaste situatie naar de volgende en negeert uit gewoonte de overgangen die steeds plaatsvinden. Vaak blijkt daarbij ook dat we de buitenkant wel veranderen  (we zijn verhuisd, een nieuwe relatie of baan begonnen) maar dat we vergeten zijn naar de werkelijke reden van het ongemak te kijken (deze is meestal in ons innerlijk te vinden) met als gevolg dat dezelfde obstakels/ongemakken/ontevredenheid weer ontstaan, alleen nu binnen de nieuwe omgevingssituatie.

Remko Smallenbroek Non Dualiteit en bewustzijnscoach in Driebergen-Rijsenburg

We zouden dus kunnen concluderen dat we ons vaak in eenzelfde soort van herhalende cyclus bevinden. Waarbij, wanneer we een meer constructieve vorm geluk zouden willen ervaren, we de uitdagende periodes dienen te herkennen voor wat ze zijn én deze innerlijk te transformeren voor we een nieuw avontuur aan gaan.

In deze uitdagende periodes kan het heel waardevol zijn wanneer er iemand eens een tijdje met je meekijkt. Iemand buiten je vaste kring, met een frisse objectieve blik. Iemand die als een spiegel kan dienen. Iemand die een stukje met je meeloopt, maar jou het pad laat bepalen. Iemand die je helpt een lastige periode te doorlopen. Terug naar huis. Of beter gezegd, je helpt uitvinden dat je eigenlijk altijd al thuis was.

Graag help ik je hierbij

“We zijn allemaal muren gaan bouwen, maar het licht is nooit weggeweest.

Het zat alleen nog verscholen.”

Neem contact op met Bardo Coaching

  Bardo Coaching in samenwerking met:

  Opleiding

  In 2020 heb ik de opleiding Non Duale Coaching en Therapie van Alexander Zöllner afgerond.

  www.artoflife.nu/non-duale-coaches